Slumdog Millionaire (mars 2009)

Regi:
Danny Boyle och Loveleen Tandan
Manus: Simon Beaufoy


Det känns lite som att jag faktiskt varit i Indien efter att ha sett Slumdog Milionaire som utspelar sig i både Bombay, Dehli och i Taij Mahals staden Agra. Filmen rör sig långt ifrån den glamorösa Bollywoodromantiken och påminner mer om den verklighet jag fått ta del av genom x antal vänner som backpackat runt i landet. Samtidigt utgör realismen en viss motsägelsefullhet i förhållande till den ganska stora roll som tillfälligheterna och ödet spelar. Men för att ta sig till en större publik var nog detta en nödvändighet

Vi får följa de föräldralösa slumbarnen Jamal, Salim och Latika som hankar sig fram, skaffar sig pengar där de kan och snabbt lär sig saker som till exempel att lura turister är ett snabbare och smartare sätt att skaffa pengar än att tigga. De växer upp och blir som en naturlig följd av sitt liv indragna i maffialiknande verksamhet. De skiljs åt, tappar bort varandra och Jamal hamnar av en slump i underhållningsprogrammet "Who want´s to be a millionaire" vilket för honom är en chans att vinna tillbaka sin barndomskärlek Latika. Då han klarar alla svar över förväntan misstänks han för fusk och tvingas till tortyrliknande förhör.

Barnen är handplockade från gatan och gör enastående insatser. Min favoritdel av filmen är just när man får följa barnen. Stundtals känns filmen som en musikvideo (soundtracket är fantastiskt) med snabba klipp och åkningar i färgsprakande miljöer. Indien fångas i både sin skönhet och smutsighet med ett fantastiskt vackert foto.


2 kommentarer

Sanna Tider

09 Mar 2009 22:42

Åhh... jag måste gå och se den... alla talar så väl om den. Jag har aldrig varit i Indien, men vart lite sugen på att åka dit efter att en vän vart där flera gånger nu och älskar landet. Kanske inte så mycket i slummen och reser, men...jaja... ;-)

Lina

10 Mar 2009 01:00

Ja, den var underbar! Barnen var fantastiska. Vill se den igen snart!

Kommentera

Publiceras ej