Italienskt julbord

Det är sant att italienarna gillar pasta. De äter pasta nästan varje dag, de älskar att prata om hur man gör sin egen pasta och i vilka olika varianter man kan göra den. MEN, den stora skillnaden mellan vårt pastaätande (eller ska jag kanske skriva frossande?) och deras är att de främst äter pasta till förrätt dvs. som EN av rätterna. Det innebär att det aldrig är några mängder det är tal om. Huvudrätten består oftast av en bit kött eller kyckling och till det grönsaker, t.ex. ugnsstekta. Till efterrätt är det frukt och ost som gäller. Man dricker dagligen vin till maten, men det är aldrig några mängder här heller. Ingen blir full eller så, vinet är mer en del av smakupplevelsen. Som mest drack jag tre glas till en måltid och det var små dricksglas.

Det jag gjort och låtit bli att göra som skulle kunna ge utslag på vågen och flytta ut måttbandsstrecket är:

* Julgodis medtaget från Sverige (kola, pepparkakor, småkakor)
* Bristen på motion (jag har endast gått lite promenader)
* Bröd, vitt med ost på morgonen och ibland till maten

Men som tur är så har jag inte märkt av någon skillnad. Jag håller mig på mina 11 kilos nedgång och trivs bättre än någonsin med min kropp.

Att välja prinsesstårta

Igår på sista gruppträffen innan jul pratade vi bland annat om de olika VAL man alltid gör när det gäller mat. Man väljer att äta, att inte äta, vad man ska äta, vad man inte ska äta etc. Jag talade då stolt om att jag gjort ett mycket bra val tidigare på dagen då jag valt bort prinsesstårta som serverades på jobbet. Jag valde bort den eftersom det var yttre omständigheter som skulle ha styrt valet att äta den. Jag hade ju inte själv köpt den för att jag var sugen på den och jag visste inte ens om att den skulle erbjudas på jobbet. Plötsligt fanns den där "eftersom det var Nobelmiddag på kvällen" berättade en förtjust medarbetare när han kom in med en stor bit som han glatt mumsade i sig.

Idag stod inte en utan två prinsesstårtor kvar i kylskåpet. Jag valde snabbt att ta en bit och lägga upp på en pappersassiett. Sen valde jag att ta två skedar, därefter valde jag att slänga biten i papperskorgen. Det gick mycket snabbt allting men i slutändan var jag nöjd med mina val.

Imorgon väljer jag att dricka glögg och äta en av min kusins hembakade lussebullar samt en bit av min duktiga väninnas hembakade julbröd.

Mitt liv som nybliven ätare

Nu äter jag igen, yihoo! Jag har gått från helfart till "halvfart" vilket jag kommer att fortsätta med fram till att jag känner mig helt nöjd med min vikt, har några kilo kvar.

Halvfart innebär framförallt begränsning av kolhydrater och fett. Man äter 6 ggr om dagen men ganska små portioner med protein samt grova och vattenrika grönsaker, totalt ca 1400 kcal om dagen (kan ökas beroende på hur mycket man tränar och rör sig).

I andra metoder som GI och LCHF så får man äta obegränsat med grönsaker och protein. Tanken är då att grönsaker innehåller så pass lite kcalorier att det är lugnt att äta sig mätt på dem och att protein ger så mycket mättnadskänsla att man ändå inte orkar äta någon större mängd. Jag har därför funderat på varför Xtravaganza har en begränsning av framförallt grönsaker!? På förra mötet frågade jag och fick svaret att man inte vill tänja ut magsäcken för mycket efter en viktminskning,  i olika situationer kanske inte grönsaker finns i obegränsad mängd och är man då van vid att äta stora mängder frestas man att äta sig mätt på annat. Det svaret räckte bra för mig. Kroppen behöver inte stora mängder mat om man inte håller på med mycket hård fysisk träning. I mitt stillasittande jobb behöver jag det defintivt inte.

Ikväll är det sista mötet detta året, känns bra med ett sista möte innan jul! I nästa vecka har jag bokat in en egen träff med min hälsokocoach inför resan till Italien och julen, kan behövas!

Mitt målkollage

På ett av de första mötena fick vi i uppgift att göra ett kollage över vårt mål. Jag har fortfarande inte helt uppnått det så det kommer att fortsätta vara min inspiration tills jag gjort det.

De fyra ledstjärnorna

Nu när jag börjat äta vanlig mat igen är de fyra ledstjärnorna viktigare än någonsin att ha med i min vardag. Jag behöver dem för att hålla fokus och framförallt hålla vikten. För er som inte vet så är Xtravaganzas fyra ledstjärnor följande:

Mental Träning - Går ut på att hela tiden träna sin inre styrka, stärka sin tro på sig själv och hålla fokus på vad man vill och hur man ska uppnå det.

Mental Näring - Att hitta njutning i tillvaron på olika sätt. Det kan vara dofter, att läsa en bra bok eller tända en massa ljus. Saker som är njutbara och ger en något som inte handlar om mat. (Själv gillar jag att gå in i en kaffebutik och bara lukta (!) för att därefter köpa med mig ett lyxigt gott kaffe hem).

Rörelseglädje - Att röra på sig och hitta en glädje i det. Träning och motion helt enkelt.

God Energi - Det jag äter och dricker. Detta ska vara gott och då tänker jag att det ska vara gott som i BRA för mig. (Hur bra är t.ex. ett kletigt wienerbröd? Som en läskig fettsockrig smet i magen, svår för tarmarna att arbeta med och ger en sockershock så snabb att man inte hinner med förrän man är hungrig och trött igen.) Mitt mål är att lära min kropp att bara vilja ha bra mat.

Att lyssna på sin kropp

Efter många om och men så bestämde jag mig för att trappa upp en vecka tidigare.

I början av dieten blev jag yr när jag reste mig upp på morgonen men på senare tid har jag blivit yr så fort jag rest mig upp. Jag känner att det och även andra små biverkningar som att ständigt ha kalla händer och fötter samt att inte orka träna (vilket jag inte orkat på sista tiden) blivit avgörande i mitt beslut att trappa upp. Dessutom är jag angelägen att ta mig an nästa utmaning dvs. att klara av att förhålla mig till mat på ett bra och sunt sätt. Bygga nya vanor helt enkelt och behålla min nya vikt!

Jag har tappat 11 kg på sju veckor vilket är helt otroligt! När jag var på viktcentret sa en av coacherna att jag skulle gå och känna på 11 kg i hantlar för att förstå hur mycket jag gått ner, det var tungt kan jag säga!  Jag trivs så mycket bättre med mig själv även om jag har ca tre kg kvar som jag vill gå ner och som jag räknar med att gå ner de närmaste veckorna.


RSS 2.0