Är vi för feta för att fatta vad som är sunt?

Jag kan bli ganska chockad när jag läser kommentarer på sidor som aftonbladet.se där en hel del ganska snedvridna ideal och tankar kommer fram. Ofta kan det handla om ren kvinnofientlighet, kvinnohat och sexism som de kommentarer som kom fram vid "Kapten Klännings" gripande och som inte finns kvar längre. De gick ut på att tjejerna minsann fick skylla sig själva och att de säkert gillade det. Det handlade då alltså om gripandet av en man som köpt sex av tonåringar som han utnyttjade i våldsamma sexlekar.

Häromdagen läste jag om Nichole Richies "nya" kropp. Två bilder av Nichole har placerats bredvid varandra och jämförts. Den första bilden är den som "chokerade världen" (eller dem som orkade bry sig) och som ledde till diverse spekulationer om ätstörningar. Den andra bilden visar en Nichole med mer hull på kroppen. Fortfarande smal och slank i mina ögon men med lite mer höfter, lår och mage. Kvinnan är mor till två barn, ammar och berättar i intervju att hon lagar hälsosam mat hemma. Kommentarerna som följer är hur som helst inte nådiga. Nichole är uppenbarligen "mullig" på den senare bilden och fullkomligt normal på den första. En man skriver att hans fru minsann ser ut som på den första bilden och hon är "hur hälsomsam som helst och har minsann former så det räcker!". En annan kille skriver:

"Vilket trams, hon är inte utmärglad på den första bilden, hon har sund lågt kroppsfett. En del människor har ytligare bröstben än andra, det beror på hur vi är skapta. Vi har fått en så snedvriden syn på sundhet numera, eftersom så många är alldeles för feta, att vi tror att en normal människa är utmärglad."

Anledningen till att jag tar upp det här är att dessa kommentarer får mig att tänka på det "omvända" problemet som jag själv upplevt när det gäller kropps - och viktideal. Vi har nämligen blivit större generellt i vårt land. Storlekarna på kläder är inte detsamma som de en gång var utan centimetrar har lagts till för att "man" gärna vill fortsätta känna att man är den stl 38 man alltid varit trots att man gått upp i vikt och blivit större med åren.

När det gäller Nocole så har hon ju själv avfärdat ryktena om ätstörningar,  hon är ju dessutom en person med en späd fysik. Min syster och alla kvinnor på min mors sida har en liknande fysik, dvs väldigt smala. Om de skulle gå igenom en kris och gå ner i viktså skulle de ganska snart se utmärglade ut utan att ha ätstörningar för det. Sen är det vissa av oss som går upp i vikt eftersom vi använder mat på olika sätt i kriser och eftersom vi har olika genetiska förutsättningar.

Vi pratar gärna om kurvigt istället för mulligt och använder det som något slags försvar för att vi ökat i vikt och egentligen är på väg mot en vikt som inte är speciellt sund. Kurvigt handlar väl inte så mycket om fett som hur själva kroppen är formad? En väldigt smal tjej kan väl också vara kurvig eller? Man kan ju faktiskt se bättre hur kroppen är formad om det inte är så mycket fett i vägen dessutom? Eller har jag helt fel?

Det finns en uppsjö av tv-program idag som handlar om hur osannolikt feta människor ska gå ner i vikt. Ofta är de förnedrande och jobbiga att se på men de finns ju av en anledning, nämligen att övervikt är ett problem som är allvarligt och leder till sjukdomar och i värsta fall för tidig död. Övervikt försämrar livskvaliten och gör att man mår sämre och känner sig sämre med sig själv. Ingen vill ju vara tjock!

Jag tror på att sluta använda mat som tröst, för att man är uttråkad, frustrerad, arg eller stressad. Tror på att tänka efter lite mer på varför, hur, när och vad man äter. Kan det vara så att man kan göra något annorlunda som inte bara skulle hjälpa en att få den vikt och kropp man vill ha utan som också skulle få en att må så mycket bättre?
Jodå visst bränner jag fett!

Nu har jag köpt stickorna och första provet på morgonen idag visar tydligt det jag vill att det ska visa, nämligen att jag bränner fett och är i ketos.


 

Färgraderingen: Ju mörkare lila färg desto mer ketoner! Som ni ser så är färgen på min testremsa något mellanting mellan de mörkaste färgerna.

 

Text på bipacksedel: "Utvärdering ketoner: Ketoner uppkommer i urinen när större mängder kroppsfett brutits ner än normalt under bantning eller p.g.a dålig glukosutnyttjande , vilket i sin tur beror på brist på insulin. Vid bantning är ketoner i urinen ett positivt tecken."

 Min metod - vinnandeform.se

Jag var ute efter tre saker när jag bestämde mig för att gå ner i vikt igen:

1. En matplan som var enkel att följa och som var lätt att anpassa till olika situationer.

2. Personligt stöd genom hela viktnedgången.

3. Något som inte kostade för mycket.

Allt det ovanstående har jag fått genom sajten vinnandeform.se.

Mitt mat-schema är mycket enkelt att följa. Jag har en personlig coach som jag stämmer av med ordentligt en gång i veckan, men kan skriva till hur ofta jag vill (och får alltid svar inom max en dag). Dessutom så är det hela mycket prisvänligt (ca 200 kr/mån).

Coacherna hjälper även till med saker som att hålla vikten under en graviditet, att komma i form efteråt och ger råd när man vill uppnå vissa träningsresultat av mer fitness-karaktär. Jag vill därför rekommendera alla som vill gå ner några (eller många kilon) eller få hjälp att uppnå vissa mål i sin träning att ta kontakt med några av de duktiga coacherna på sidan!
Kolhydrater är som märkeskläder

Jag fyllde just i min veckorapport till min coach och kunde konstatera att vecka 1 gått snabbt och inte varit så tuff som jag trodde att den skulle bli. Jag har börjat "tänka bort" kolhydrater, de finns liksom inte för mig. De är lite som dyra märkeskläder eller diamanter, jag vet att jag inte kan få dem men är inte så intresserad av dem ändå.

Sammanfattning av vecka 1

Träningen: Har gått bättre än jag trodde, har kört mina tre pass och det har funkat bra! Kände vid något pass att jag inte orkade ta i lika mycket som vanligt. Känner mig annars ovanligt pigg efter träning!

Maten:
Grönsakswook har blivit min räddning på kvällarna. Jag wookar t.ex. svamp, zucchini, purjolök, blomkål, broccoli, paprika, vitkål och packar sedan hälften i en matlåda att ta med till lunch nästa dag.

Tuffaste händelsen: Jag var igår på ett dagslångt sammanträde och till eftermiddagskaffet erbjöds vi en buffé av olika tårtor, kakor och bakverk. Jag såg buffén i ögonvrån och fokuserade sedan blicken på kaffekannan, hällde upp en kopp och skyndade mig ut därifrån.

Viktnedgång: -2,5 kg
Midjemått: - 6 cm

Ketos?

Är nu inne på dag 4 och enligt min coach så skulle fjärde till femte dagen bli jobbigast. Det är nämligen då kroppen har tömt sitt kolhydratlager och börjar gå över i den sk. ketosfasen. Kroppen ska då tvingas använda fett som huvudsaklig energikälla och det är -som jag förstår det - denna övergång som är jobbigast. Grejen är att jag känner mig oförskämt pigg! Mådde mycket sämre i går och i förrgår, då var jag helt slut i både kroppen och huvudet, hmm kanske jag hamnat i ketosfasen ovanligt snabbt?

Jag har hur som helst klarat av två träningspass i helgen och känt mig bra efter dem. Idag märkte jag en liten förändring i hur mycket jag orkade, fixade inte att ta i lika mycket även om jag inte behövde sänka vikterna.

På apoteket kan man köpa stickor att kissa på som visar om man är i ketosfasen, ska nog ta och göra det imorgon!

Ketosstickor som finns att köpa på Apoteket!


Min viktresa framåt - en översikt!

Jag har gjort en liten plan för att lättare kunna överskåda mina mål och delmål:

vecka 36. 9 sep MIN VIKTRESA BÖRJAR!

Vecka 39. 30 sep = första delmål - 3 kg uppnått!

Vecka 42. 21 okt = andra delmål  - 6 kg uppnått!

Vecka 45. 11 november = tredje delmål - 9 kg uppnått!

Vecka 46. 18 november = MÅLVIKT - 10 kg uppnått!


Vänner

Nu påbörjar jag min tredje dag av dieten och tänker medan jag hör kaffebryggaren och känner den välbekanta, angenäma doften att det är en himla tur att det finns gott kaffe och gott te och att detta inte är bannlyst från min diet.

Något som det också är tur att det finns är goda och förstående vänner! Igår var jag hembjuden till en kompis på räkor! Jag förklarade innan lite om hur jag åt, att jag inte drack vin och att jag kanske behövde tillgång till en köksvåg (kände mig lite besvärlig). Min söta vän anpassade middagen efter detta och vi drack bubbelvatten, åt räkor med sallad, avokado, tomat, citron och det var hur gott och hur trevligt som helst!

När jag kom hem hade jag fått ett peppande sms från en annan vän: "kämpa på med dieten!" Vad kan jag säga, jag är en tursam person som har så bra vänner!

Mitt nya mat-schema!

Jag har nu fått ett ganska strikt schema att följa eftersom det inte händer något på vågen. Så här ser det ut:


Frukost

1 dl filmjölk utan tillbehör (kanel är okej)

1-2 ägg

 

Mellanmål

Tre sorters grönsaker som växer ovan jord (broccoli, tomat, selleri, blomkål, vitkål)

15 st mandlar, hasselnötter eller cashewnötter

 

Lunch

Kyckling/fisk eller kött 120 g (fisken får gärna vara fet)

Sallad, gurka, tomat och andra ovanjordgrönsaker till

 

Mellanmål

Tre sorters grönsaker som växer ovan jord (broccoli, tomat, selleri, blomkål, vitkål)

15 st mandlar, hasselnötter eller cashewnötter

 

Middag

Kyckling/fisk eller kött 120 g (fisken får gärna vara fet)

Sallad, gurka, tomat och andra ovanjordgrönsaker till


Till måltiderna bör du sammanlagt under dagen använda 20-30g olja (ex olivolja). Du kan dessutom använda valfria kryddor när så önskas.

 

 


RSS 2.0