Mina Tannenbaum (1994)

Regi: Martine Dugowson

Jag och min kompis Anita hade en tradition av att gå på bio varje månad när vi fått vårt studiebidrag. Vi gick på Sandrews/Triangeln på måndagar eftersom det var billigt då. Som gymnasiestudenter var vi rappa i käften, rökte mycket Marlboros, flirtade ganska oskyldigt med killarna, drack sprit så fort det bjöds eller så fort vi kom åt, och trodde vi var tuffast i världen. Att se en film om två unga, kedjerökande, bohemiska tjejers vänskap var då så rätt det kan bli. Kanske är det därför jag minns denna konstnärliga, franska film så väl. Att den även handlade om en ung konstnärinnas uppgång och fall var liksom inte lika viktigt.

 

 

Mina och Ethel, you rock!

Bitter Moon (1992)

Regi: Roman Polanski

En film om kärlek, svek, svartsjuka och sado-masochism. Hugh Grant spelar den som vanligt  superbrittiska Nigel, ombord på en medelhavskryssare med sin lika brittiskt propra fru. Han möter en kväll den vackra och mystiska fransyskan Mimi och blir besatt av henne och får även träffa hennes rullstolsbundne make. Under resans gång blir han mer och mer inlockad i berättelsen om deras förhållande och inser alldeles för sent att han själv har en avgörande roll i dess slutgiltiga öde.

Jag såg denna film häromåret och kunde inte hjälpa att gripas av intensiteten i detta kärleksdrama som handlar om en relation som börjar med en tillsynes omåttligt stark passion för att övergå i något helt annat.

 

Kan en stark eld slutligen brinna ut utan att förtära dem som äger den?

Scarface (1983)

Regi: Brian De Palma

Vem kan inte älska Al Pacino i hans legendariska roll som Tony Montana, den maktgalna, kokainsniffande gangstern från Cuba som arbetar sig upp och tar kontroll över Miamis undre värld. Michelle Pfeifer är perfekt i rollen som blasé överklasstjej som slutligen går med på att bli Tonys fru - hon är så uttråkad att hon lika gärna kan gifta sig, typ! Denna klassiker har tyvärr inspirerat smågangsters världen runt, varför inte bara njuta av dialogerna och skådespelet?

 

 

Say hello to my little friend!