Dancer in the dark (2000)

Regi: Lars Von Trier


Okej alla som känner mig kommer tro att detta handlar om Björk. Jag har - som en del vet - tre husgudinnor:
Björk, Tori Amos och Kate Bush. Jag gillar i stort sett allt de gjort och så fort de gör något nytt så vet jag att jag kommer att gilla det också.

MEN även om det är helt genialiskt att låta Björks huvudroll, Selma spela Maria i filmens uppsättning av Sound of music (Musikalen Sound of music förekommer alltså i filmen som en bigrej) och även om jag älskar musiken Björk gjort till filmen så finns det många andra saker som berör. Jag gillar Lars Von Triers sätt att berätta på, jag gillar den skakiga handburna kameran som används enligt dogme 95-reglerna. Filmtekniken ger autencitet åt dialoger som många gånger verkar -och säkert till stor del är -improviserade. Jag gillar att se Catherine Deneuve som Selmas industriarbetande kompis och det fatkum att hon verkligen inte kan sjunga. Jag gillar att Selma offrar allt för sin son och för mannen vars död hon blir beskylld för. Sen gillar jag verkligen att se Peter Stormare som förälskad tönt! Efter att ha sett honom som hollywood bad ass i åtskilliga filmer så är det verkligen befriande. Att jag grät som en galning i slutet medan jag kände mig varm och lycklig när jag gick ut från biosalongen är även de bidragande faktorer till varför filmen måste vara med på listan.

 

Vi var på Jeriko igår där vi hörde ett jazzband från Tyskland som heter The Hi-Fly orchestra. Inte min grej egentligen men tjejkompisarna F och S som var med dansade loss ordentligt! Efter detta tänkte vi dra vidare till Bodoni där det skulle va nån hårdrockskväll men tyckte det såg lite sunkigt ut + att det var hundra spänn inträde vilket kändes för mycket. Så det blev ölcaféet och sen restaurang Möllan där vi träffade E och C som var på dejt med två snubbar som såg rätt gamla ut. En av dem var läkare.

Det blev lite omåttligt igår (hur nu något kan vara "lite" omåttligt) och idag mår jag som jag förtjänar. Jag glömde helt "varannnan-vatten -grejen" och när jag väl kom på det så var det för sent. Jag hinkade i mig 2 liter vatten innan jag gick och lade mig och tog en kall dusch (eftersom det ska vara bra mot baksmälla, tydligen sväller hjärnan när man dricker). Mår ändå rätt uselt idag, har inte kunnat sova bra alls! Alkoholen stressar kroppen vilket gör att sömnen blir orolig. Ska ta det riktigt lugnt idag och bara kolla på film och slappa.