Ikväll ska jag se "Allt om min mamma" (org. titel Todo sobre mi madre) på SVT2. Det känns som en bra kväll att se en Almodóvar film. Min absoluta favorit- Almodóvarfilm har blivit Volver eller "Att återvända" (tidigare var det Bind mig älska mig med en ung och knäpp Antonio Banderas i huvudrollen). Volver ändrade min bild av Penelope Cruz för alltid. Hon är här en sådan kvinna man vill vara: stark, handlingskraftig, feminin, vacker och lätt neurotisk (kom igen man vill ju inte vara perfekt, då är man ju tråkig!) Jag ska nog även röka cigaretter ikväll, och kanske äta glass med blåbär och stämma in i Almodóvars högaktande av kvinnor (och transor!).

Det är mardrömstidigt och jag sitter på jobbet och slösurfar. På aftonbladets sida kan man rösta fram tidernas bästa hångellåt. Bland alernativen finns Whitney Houstons (eller kanske Dollys?) I will always love you, Guns n´roser Sweet child o´mine, The Cures Lovesong, Al Greens Let´s stay together och.... Aphex Twins Windowlicker !? Eh..var kom han in i bilden? Aphex Twin är förvisso en hemskt rolig och kreativ artist men kärlekslåtar är kanske inte hans grej, eller? Själv gillar jag Guns n´Roses I think about you eller egentligen hela Apetite for destruction -skivan skulle nog funka i det sammanhanget och Massive Attacks skiva Mezzanie har definitivt den rätta stämmningen. För övrigt vill jag minnas att jag dansat högstadietryckare till Mariah careys Love takes time med en kille som var mer än ett huvud kortare än mig.

Usch nu har jag kommit till det oundvikliga, jag måste lägga av med cigaretterna - igen! Jag har varit något av en periodare när det kommer till rökning, har haft uppehåll på mer än 3 år och egentligen aldrig varit någon storrökare. Att ta en cigarett någon gång ibland har tidvis inneburit en form av livskvalitet som jag velat unna mig, men att ta 10 cig på en kväll är bara skit, man känner sig så förgiftad! Det stora problemet är att rökning är en så grymt social grej, umgås man med folk som röker så är det ganska svårt att låta bli. Det är ju bara så trevligt och mysigt!! 


Här är mina 10 starkaste skäl för att lägga ner helt!

1. Ens lungor ruttnar långsamt bort av rökning, jag har sett bilder och filmer och det är riktigt läskigt! Det skapas ett klimat i lungorna av att inandas röken som orsakar en äcklig sumpighet i dem.

2. På sikt får man gula tänder, naglar och fingrar. (Många äldre människor jag arbetat med inom vården har varit avskräckande exempel på detta).

3. Man får med tiden oklädsamma rynkor runt munnen....

4. ....liksom glåmig, snabbt åldrande hud.

5. Konditionen blir sämre.

6. Beroendet blir bara värre och värre för varje cigarett och beroendet efter nikotin kan likställas med det efter heroin. Det är med andra ord väääldigt starkt!

7. Sångrösten blir sämre, klangen ostadigare och inte lika klar.

8. Jag känner mig lite äcklig och ofräsch när jag röker eller när jag rökt.

10. Många som rökt länge får en unken, gammal andedräkt som inte går att få bort med tandkräm, munskölj eller  annat. 

Andra skäl från olika "skrämselpropaganda"- sidor som t.ex. No smoking generation:

Många av de som börjar röka i ung ålder kommer att dö i förtid på grund av sin rökning. I genomsnitt dör varannan rökare av sitt tobaksbruk. 

Kvinnor blir sjukare fortare än män och den rökrelaterade sjukdomen KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom) är en typisk kvinnosjukdom.

Kol är en förfärlig sjukdom.